De prijzen van graan gaan omhoog

Graan, zonder dat we het doorhebben zit het verwerkt in veel meer producten dan we aanvankelijk zouden denken. Maar wat is graan nou eigenlijk? Granen zijn zaden van grassen. Hierbij kun je denken aan zaden van Rijst, tarwe en Maïs. Deze granen worden vervolgens gebruikt om bekende producten zoals brood, pasta en meel van te maken. Eigenlijk is graag niets meer dan een verzamelnaam van alle zaden van grassen.

Ontwikkeling graanprijzen

Dat de prijzen van graan de afgelopen tijd enorm zijn gestegen, dat zal vast niemand zijn ontgaan. Ook niet zo gek, met de bijzondere ontwikkelingen van de laatste maanden. Het hoogste niveau tot een half jaar geleden was in 2008. In de afgelopen jaren heeft de prijs van graan nooit meer hetzelfde niveau gebruikt als toen. Tot deze maand. De prijzen schieten door de ontwikkelingen door het dak. De graanprijzen stijgen helaas dus ook. Niet alleen werkt dit door in de prijs van brood en pasta, maar ook de prijs van vlees wordt hierdoor een stuk hoger. Dit komt doordat de dieren natuurlijk ook moeten eten. Een hoofdbestanddeel van het dierenvoer is graan.

Schaarste op de markt

Niet alleen de prijs stijgt enorm, ook is de kans op een enorm tekort aanzienlijk. Rusland en Oekraïne zijn namelijk de twee grootste landen als het gaat om graan. En laten nu net deze twee landen het met elkaar aan de stok hebben. Door de recente ontwikkelingen, wordt er geen nieuwe graanproductie opgestart. Wat betekent, dat er ook niet kan worden geoogst. De tekorten zullen dus alleen maar verder toenemen. De prijzen van andere soorten voedsel stijgen helaas ook door dit conflict.

Alternatieven voor graan

Als we gaan kijken naar alternatieven voor graan, dan komen we al snel uit op een oude bekende. De aardappel. Het grote voordeel aan een aardappel, is dat dit in principe door iedereen eenvoudig kan wordt geteeld. Zelfs achter thuis in een minder vruchtbare grond, doet de aardappel het doorgaans prima. Daarnaast kost het je ook niets extra’s om te bereiden. Je kunt immers eenvoudig wat extra aardappels met de avondmaaltijd meekoken. Die leg je vervolgens apart om vervolgens te gebruiken als alternatief voor graan. De graanprijzen worden hoger, dus zoeken naar alternatieven kan dus slim zijn.

Plaats een reactie