Is olijfolie gezond?

Olijfolie werd in vroegere tijden niet voor niets ‘het vloeibare goud’ genoemd. De olie is een belangrijk en gezond ingrediënt in de keuken, maar ook als cosmetisch product is het een effectief wondermiddel.

Olijfbomen, die je veelal in landen rondom de Middellandse Zee vindt, spreken echt tot de verbeelding. Ze worden honderden jaren oud en lijken met hun knoestige en gedraaide stammen in de verte op oude, wijze mannen. Als stille getuigen van vervlogen tijden. Olijfbomen worden in de Bijbel en Koran genoemd, in de Griekse literatuur en mythologie beschouwd als teken van wijsheid en tegenwoordig gezien als symbool van geluk en vrede. Vele volkeren hebben in de afgelopen duizenden jaren een bijzondere uitdrukking aan de olijfboom gegeven. En dat is goed verklaarbaar. Sowieso leveren de bomen in de natuur een schilderachtig landschap op, maar de beeldende en haast spirituele kracht van olijfbomen heeft zeker ook iets te maken met hun vruchten. Natuurlijk, olijven. Een heerlijke lekkernij, maar ook een van de meest natuurlijke en gezondste voedingsmiddelen. Dat olijven en de olie die eruit geperst wordt supergezond is, dat hadden de Romeinen al ontdekt. Sindsdien horen olijven gewoon thuis bij de Middellandse eetgewoonten en is sinds mensenheugenis olijfolie altijd al een smakelijke toevoeging in salades geweest, maar ook om gerechten mee voor te bereiden.

Andere gezondheidsvoordelen van olijfolie

Gebruikte je tot nu toe nooit olijfolie? Dan is het nu hoog tijd om daar verandering in te brengen. Olijfolie uit de eerste koude persing zit boordevol vitamines zoals vitamine A, B1, B2, C, E en K, noem maar op. Olijfolie bestaat voor het overgrote deel uit enkelvoudig onverzadigd vet en zorgt voor een verbetering van het cholesterolgehalte in het bloed. En vitamine E bijvoorbeeld, is een antioxidant die beschermt tegen oxidatieschade in alle cellen van ons lichaam en een grote rol speelt bij de celstofwisseling. Olijfolie lost dan ook de slechte vetten in het lichaam als het ware op. En het vermindert de kans op hart- en vaatziekten, kanker, pijn, ontstekingen, hoge bloeddruk, osteoporose, Alzheimer en reumatische artritis. Olijfolie is niet weg te denken uit de mediterrane keuken en daarom blijken veel inwoners rond het Middellands Zeegebied ook veel minder last te hebben van hart- en vaatziekten en kanker. Reden genoeg om voortaan een fles olijfolie in onze Hollandse keuken te hebben staan. Mocht het idee, dat je dik wordt van olijfolie een reden zijn om het niet aan te schaffen, wees dan gerust: de olie is ook nog eens makkelijk verteerbaar. Per eetlepel bevat het maar ongeveer 120 calorieën. Extra vergine olijfolie is weer een andere variant die wordt gemaakt uit de eerste persing van olijven. Extra vierge olijfolie is ook zeer geschikt om in te bakken en te braden.

Waarom moet je zeker olijfolie kopen?

Natuurlijke olijfolie heeft naast sublieme eigenschappen in de keuken, ook geweldige uitwerking op je huid en haar. Zelfs Patricia Paay zweert bij olijfolie. Dagelijks smeert zij haar gezicht en gehele lichaam in met pure olijfolie. Dat is het geheim van haar jeugdige look, laat zij in diverse interviews weten.  Niet alleen Paay is fan van deze olie, ook vele bedrijven voegen dit goedje toe als meest belangrijke ingrediënt aan hun cosmetische producten als gezichtscrèmes, bodylotions en haarmaskers. Deze heerlijke olie maakt namelijk je huid zacht en soepel en zorgt voor een goede vochtbalans. Door al deze eigenschappen beschermt de olie tegen vroegtijdige veroudering van de huid. En het is ook geschikt voor de gevoelige kinderhuid. Als je last hebt van bepaalde huidallergieën en ontstekingen, dan is olijfolie een goed panacee. Stop dus met het uitgeven van geld aan dure producten, want olijfolie werkt ook. Heb je last van futloos, droog of poreus haar? Geef je haren weer die glans en zachtheid terug. Hoe? Kneed de pure olijfolie in je haarpunten voordat je je haar gaat wassen. Laat het minimaal een half uur intrekken en was je haar daarna zorgvuldig uit. Je zult dan zien dat het resultaat zeker de moeite waard is geweest. Olijfolie bestellen? De beschikbaarheid is momenteel even wat minder, maar je kunt in de meeste gevallen bij supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo en Aldi ook in 2022 altijd terecht voor olijfolie. Op Voedselprijzen.eu lees je alles over de beschikbaarheid van olijfolie.

Enkele beautytips met pure olijfolie:

Ÿ Olijfolie is een uitmuntende oplossing voor een schrale huid. Als je dus last hebt van droge knieën, ellenbogen of benen, meng dan een paar druppels met je dagelijkse bodylotion en smeer de droge huiddelen in. Zachtheid gegarandeerd!

Ÿ Masseer je nagels en nagelriemen meerdere malen per week stevig in met pure olijfolie voor stevige en elastische nagels en zachte en soepele nagelriemen.

Ÿ Droge lippen met loskomende velletjes zijn verleden tijd als je en druppel olijfolie verdeelt  over je lippen. Druk je lippen op elkaar en ervaar de zachtheid.

Ÿ Masseer je voeten met olijfolie en vergeet vooral de droge voetzolen niet. Breng hierna katoenen kousjes aan en laat de olijfolie de hele nacht intrekken. Dan zal je zien dat je de volgende ochtend opstaat met heerlijke zachte en gehydrateerde voeten.

Ÿ  Last van hardnekkig voetwratten? Smeer je voeten elke dag in met olijfolie en met wat geluk verdwijnen ze als sneeuw voor de zon na ongeveer twee weken.

Prijs van olijfolie in 2022

Een fles olijfolie van 1 liter koop je bij de Albert Heijn voor €6,29. Bij de Jumbo betaal je hetzelfde bedrag en mag je slechts 2 flessen tegelijk kopen. Diverse olieproducten zijn momenteel beperkt beschikbaar en daarom hebben supermarkten dit soort regels ingesteld, want op deze manier kan iedereen olijfolie blijven kopen.Plaats een reactie