Is veganistisch eten goedkoper? Ontdek de prijsverschillen!

Veganistisch eten spaart niet alleen de dieren en de planeet, het kan je ook helpen geld te besparen.  Veganistisch eten kost namelijk 40% minder dan een maaltijd met vlees en zeevruchten, zo blijkt uit internationaal culinair onderzoek. Volgens nieuwe gegevens kosten plantaardige maaltijden gemiddeld 40% minder dan maaltijden met vlees en vis – en vermindert de kooktijd ook nog eens met een derde. Terwijl bestaande studies meestal de nadruk leggen op de voedings- en duurzaamheidsvoordelen van plantaardig eten, is dit onderzoek een van de eerste die de nadruk legt op tijd- en geldbesparing.

Plantaardige maaltijden 

Het nieuwe onderzoek, dat werd uitgevoerd door de ‘Veganuary’-beweging in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met het toonaangevende Kantar, toont aan dat thuis gekookte plantaardige maaltijden gemiddeld 40% minder kosten dan gerechten op basis van vlees of vis, en dat het ook een derde minder tijd kost om ze te bereiden. Het onderzoek, waarbij meer dan 11.000 deelnemers gedurende een heel jaar betrokken waren, wees uit dat specifiek voor elke maaltijd 0,94 dollar (ja dus geen euro’s he!) per persoon kan worden bespaard, terwijl de bereidingstijd gemiddeld tussen 32%-37% korter werd. 

Je uitgaven op dieet

Deze nieuwe studie toont aan dat mensen hun gezondheid, de planeet en hun portemonnee kunnen beschermen met een plantaardig dieet. De studie onderzocht ook de aankopen van 30.000 Britse huishoudens, waarbij de gegevens aantoonden dat plantaardige huishoudens ongeveer 8% minder uitgeven voor elke supermarkt- of kruidenierstrip dan niet-veganistische huishoudens. Hoewel de verkoop van plantaardige vleesalternatieven enorm is gestegen door de pandemie van het coronavirus, blijkt uit de gegevens dat slechts 3,7% van de uitgaven voor eten en drinken van plantaardige huishoudens naar deze alternatieven gaat. 

Covid aanjager veganistisch eten

De Covid-pandemie heeft een enorme toename teweeggebracht van mensen die geïnteresseerd zijn in het uitproberen van een plantaardig dieet. Ongeacht of het nu voor hun gezondheid is of voor de gezondheid van onze planeet. Maar het heeft voor velen helaas ook economische schade aangericht. Deze nieuwe studie toont aan dat mensen hun gezondheid, de planeet en hun portemonnee kunnen beschermen met een plantaardig dieet.

Veganistisch eten goedkoper

Hoewel sommige plantaardige vlees- en zuivelvervangers een meerprijs hebben, toont deze studie aan dat ze slechts een klein deel uitmaken van een typisch veganistisch dieet en dat plantaardig eten over het algemeen minder kost. Hoewel de gegevens specifiek zijn voor het Verenigd Koninkrijk, geeft dit toch ook een goede indicatie voor de (aankomend) veganisten in Nederland en België.

Voornemen veganistisch eten

Hoewel sommige plantaardige vlees- en zuivelvervangers wel duurder zijn, toont de studie aan dat ze slechts een klein deel uitmaken van een typisch veganistisch dieet en dat het eten van planten over het algemeen minder kost. Genoeg reden voor een goed voornemen veganistisch eten of nog beter: directe gedragsverandering! 

Plaats een reactie