Of je nu naar de bakker, slager of je boodschappen gewoon in de supermarkt haalt. Allemaal zullen we hebben gemerkt dat de prijzen fors hoger liggen dan enkele maanden geleden. Door alles wat er momenteel in de wereld gaande is, zorgt ervoor dat er flinke tekorten zijn. Eén van de voornaamste redenen, is dat bijna een derde van de tarwe afkomstig is uit zowel Oekraïne en Rusland. Laat het nu net zo zijn, dat juist deze twee landen op dit moment met elkaar in de clinch liggen om het nog maar voorzichtig uit te drukken. Hierdoor is het voor Oekraïne onmogelijk deze tarwe te kunnen exporteren, met als gevolg enorme tekorten en daardoor hogere broodprijzen.
Ontwikkelingen in broodprijzen
Dat tarwe voor een groot deel bepaald wat de prijs van onder andere ons brood wordt, dat is niet zo vreemd. Tarwe is zoals je weet het grootste bestandsdeel als het gaat om het produceren van brood. Waar de prijs voor 1.000 kilo tarwe in Q3 2021 nog op gemiddeld 200 euro lag, is deze prijs inmiddels opgelopen tot ruim 500 euro per 1.000 kilo. We hoeven je dus niet uit te leggen wat voor effect dit heeft op de uiteindelijke prijs van ons brood. Daarnaast hebben we ook te maken met logistiek, energie en tekorten. Al deze factoren zorgen ervoor dat de prijzen in het laatste jaar exponentieel zijn gestegen. De voedselprijzen liggen inmiddels op een dusdanig niveau, dat het voor veel ondernemers onmogelijk is om deze verhogingen volledig zelf te absorberen. Waar we voor een jaar geleden gemiddeld € 1,50 betaalde voor een brood, is dit nu bijna €3,-.
Externe factoren
Niet alleen de torenhoge tarweprijs zorgt voor bijna een verdubbeling in prijs. Wat dacht je van de oven waarin je brood wordt gebakken, de vrachtwagen waarin het wordt vervoert en ook het personeel die zorgt dat jouw brood op de juiste plek in de supermarkt of in de bakkerij ligt? Kortom, de kostprijs van logistiek, energie en personeelskosten is ook enorm gestegen en dit is ook een oorzaak dat de prijs van brood gestegen is. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat prijzen van onze levensmiddelen in de afgelopen periode in sommige gevallen zoals vlees, vis en brood tot wel 100% zijn gestegen in prijs.
Toekomst
Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de prijzen op korte termijn zullen dalen. Mede door de spanningen die aanhouden in Oekraïne, maar ook de nieuwe oogst zal hoogstwaarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Er dient namelijk in april gezaaid te worden om tijdig te kunnen oogsten en met alles wat er momenteel gaande is, is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt minimaal. Dat betekend, dat we wereldwijd tot wel een derde minder tarwe tot onze beschikking hebben. Je kunt dus wel raden wat dit doet met de prijs op lange termijn.