Fruitprijzen in 2022

Dat alle prijzen momenteel onderhevig zijn aan een flinke stijging, dat zal je vast niet zijn ontgaan. Of je nu een brood haalt bij de bakker, je groente bij de groenteboer of je vlees bij de slager, allemaal hebben ze te maken met de stijging van zowel logistiek, energie als de huidige situatie in Oekraïne. Net als al deze sectoren, heeft ook het fruit het enorm zwaar. Naast deze factoren, heeft ook corona ertoe geleid dat we ons er met elkaar steeds meer van bewust worden dan gezond eten belangrijk is voor onze gezondheid. Met als gevolg dat de vraag naar zowel groente als fruit enorm is gestegen. Dit in combinatie met de huidige situatie zorg ervoor dat de prijzen tot wel 30% zijn gestegen voor bepaalde fruitsoorten

Maaltijdboxen

We kennen ze vast wel, de maaltijdboxen. Hellofresh is in Nederland Eén en zo niet de meest populaire toeleverancier als het gaat om het aanleveren van op maat gemaakt pakketten. Deze pakketten bestaan voor een groot deel uit onbewerkte groente zoals courgette, komkommer, prei en ook paprika. De groei van deze pakketten is in het afgelopen jaar maar liefst met ruim 35% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Door deze enorme vraag en het beperkte aanbod door onder andere de stijging van zowel logistiek, energie en ook personele kosten hebben ertoe geleid dat ook het fruit niet onder een prijsstijging uit kan komen.

Droogte

Net als alle voedselprijzen, zijn ook de prijzen voor zowel groente als fruit flink gestegen. De voornaamste reden is, naast de huidige situatie in Oekraïne ook de enorme droogte waar we de afgelopen maanden mee te maken hebben gehad. Door deze extreme weersomstandigheden en onzekerheid in de wereld fluctueren de prijzen de afgelopen maanden als nooit tevoren. Doordat fruit veelal middels een veiling wordt verhandeld, zie je heel duidelijk, dat de ene week een zelfde product voor de hoofdprijs wordt verkocht en de andere voor een absolute bodemprijs. Toch zal je merken, dat wanneer je doorgaans naar de supermarkt gaat voor je groente en fruit, de prijsverschillen minimaal zijn. Dit komt, omdat vooral de grote spelers op basis van contractprijzen werken.

Toekomst

Kijkend naar de toekomst is het lastig te voorspellen wat de ontwikkelingen van fruit zullen zijn. Wel is met zekerheid te zeggen, dat los van een eventuele goede oogst van bepaalde nog te oogsten fruitsoorten, de prijzen door alle andere factoren flink zullen stijgen. De kosten voor zowel logistiek, verpakkingsmateriaal en personeel zijn de afgelopen dusdanig gestegen, dat dit ongeacht de opbrengst door dient te worden berekend in de uiteindelijke eindprijs van het product.