Groente prijzen in 2022

Naast de enorme stijgingen die we voor onze kiezen krijgen als het gaat om onze dagelijkse voedingsmiddelen, blijft ook de groente ons niet bespaard. De voornaamste reden zijn de enorme prijsstijgingen van onze energie. Energie dat wordt gebruikt om de kassen op te kunnen warme, zodat ook in Nederland de nodige groente kan worden verbouwd. Daarnaast heeft simpelweg ook het weer de afgelopen maanden in Europa niet meegezeten, waardoor een groot deel van verschillende oogsten deels of zelfs volledig zijn mislukt. Daarbovenop komt de situatie die momenteel gaande is tussen Oekraïne en Rusland. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de prijzen enorme toevlucht hebben genomen ten opzichte van vorig jaar. De groenteprijzen zullen stijgen, lijkt het devies dan ook.

Sla

Een van de hardst getroffen groenten, dat is sla. Normaliter is het grootste deel van uit Spanje afkomstig. Echter hebben hier gedurende enkele weken flinke overstromingen plaatsgevonden, met als effect dat een groot deel van de oogst volledig is mislukt. Doordat deze overstromingen een langere tijd hebben aangehouden, is de ondergrond dusdanig vochtig, dat er ook niet opnieuw kan worden gezaaid. Doordat er gedurende de periode eind april t/m eind mei een overbruggingsperiode plaatsvindt, waarin onze eigen telers dienen te oogsten om vervolgens vanaf juni weer over te kunnen stappen op buitenlands product, zitten we normaliter niet zonder.

Echter, door de enorme gasprijzen, heeft een groot deel van de telers ervoor gekozen dit jaar geen sla te verbouwen. Dit heeft als gevolg dat de kosten voor een kilo sla inmiddels met tot wel 300% zijn gestegen. Uiteraard zullen deze prijzen zich op relatief korte termijn wel weer normaliseren, maar dat het prijsniveau boven het niveau blijft van vorig jaar, dat zal net als voor de overige voedselprijzen ook voor sla en fruit het geval zijn..

Toekomst qua voedselprijzen

Ondanks dat nog niet alle prijzen bekend zijn, kunnen we met zekerheid stellen, dat de prijzen voor groente ook de komende maanden zal blijven stijgen. Net als ons brood, heeft ook deze sector te maken met allerlei oplopende prijzen. Zo stijgen naast de energieprijzen ook de kosten voor logistiek en kunstmest. Dit heeft als effect, dat er vrijwel met zekerheid is vast te stellen, dat ook groente die nog niet geoogst en zelfs nog niet gezaaid zijn niet aan een prijsstijging ontkomen. De groenteprijzen in 2022 zullen dus onverminderd doorstijgen. Deze prijsstijgingen zorgen ervoor dat de kostprijs van deze producten flink is gestegen, wat leidt tot hogere prijzen in de supermarkt en groentespeciaalzaken.