Vis prijzen 2024

Dat ons eten steeds duurder wordt, dat zal je vast niet zijn ontgaan. Corona, het te kort aan allerlei verschillende grondstoffen, maar ook de huidige situatie in Oekraïne draagt hier niet aan bij. Dat merken we allemaal wanneer we met onze boodschappen bij de kassa komen. De situatie is op dit moment dusdanig, dat fabrikanten voor een dilemma staan om de productie drastisch terug te schroeven of zelfs helemaal stop te zetten. Door de stijgende kosten voor logistiek, energie en grondstoffen is het voor de fabrikanten niet langer vol te houden om een product met voldoende marge te kunnen leveren wanneer de Retail weigert enige vorm van verhoging te absorberen. Ook de visprijzen hebben dit ondervonden.

Ontwikkeling prijzen

Kijkend naar de ontwikkelingen van de voedselprijzen afgelopen periode, dan zien we dat zowel vlees, brood, groente en ook fruit tot het absolute hoogte zijn gestegen. Voor vis ligt de enorme stijging van de brandstofprijzen hieraan ten grondslag. Wat we zien, is dat er een stuk minder vissers de zee op gaan om vis te gaan vangen, maar de vissers die wel vertrekken, dienen een torenhoge rekening te betalen door de huidige brandstofprijzen. De combinatie van een stuk minder aanbod, in combinatie met de stijgende brandstofprijzen hebben ertoe geleid dat de prijzen de afgelopen jaren voor sommige varianten met tot wel 40% zijn gestegen. Doordat dit prijsontwikkelingen in de hele keten doorwerken, zijn de prijsstijgingen ten opzichte van de afgelopen jaren abdominaal hoog.

Kibbeling & lekkerbekjes

De kibbelingen en ook gebakken vis zijn toch wel de twee populairste vissoorten even los van de haring. Doordat zowel de kibbeling als een gebakkenvisjes zijn voorzien van een krokant korstje, zijn juist deze twee variant flink in prijs gestegen. Dit komt, doordat net als brood, ook deze laag bestaat uit een groot deel bloem en laat tarwe nu net een van de kwetsbare grondstoffen zijn die op dit moment gigantisch wordt getroffen door allerlei prijsverhogingen. De prijs van vis is dus momenteel redelijk hoog, in ieder geval hoger dan voorheen.

Zoute haring

De onverminderde nummer 1 als het gaat om vis, dat is toch wel de zoute haring. Toch zien we juist bij deze soort weinig tot geen verschil in prijs ten opzichte van het vorige jaar. De verklaring hiervoor is vrij simpel. Hollandse nieuwe wordt immers maar een keer per jaar gevangen, vaak in de maanden mei/juni. Dat betekend, dat ook niet eerder bekend is wat de prijs voor een Hollandse nieuwe zal zijn zolang deze nog niet is gevangen. Wel kunnen we je alvast verklappen dat ook deze vis een prijsverhoging hoogstwaarschijnlijk niet bespaart zal blijven.