Prijsstijging voeding 2023

Het maakt tegenwoordig niet meer uit wat we kopen, maar wanneer we met ons boodschappenkarretje bij de supermarkt staat, is de kans vrij groot dat je enorm schrikt. De prijzen van voeding zijn namelijk de afgelopen maanden in individuele gevallen met tot wel 20 à 30 procent gestegen. Deze stijging komt voort uit het feit dat de volledige keten wordt getroffen. Dus niet alleen de grondstoffen voor de productie van bepaalde voedingsmiddelen worden duurder, maar ook alle zaken daaromheen zijn de afgelopen periode door verschillende oorzaken gigantisch gestegen. Om je enig idee te geven hoe dit allemaal tot stand is gekomen, benoemen we de 3 belangrijkste aspecten

Logistiek

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne zijn de benzineprijzen door het dak geschoten. Gezien het feit het grootste deel van de distributie plaatsvindt door middel van vrachtwagens, kun je je voorstellen welke impact dit heeft op de logistieke kostencomponent. Waar de prijs voor een liter diesel tot enkele maanden geleden rondom de 1,50 euro lag, is dit inmiddels ruim 2 euro per liter. Een stijging van maar liefst 33%! Kijkend naar het onderdeel logistiek in de hele keten, is dit goed voor een kostenstijging van circa 11% op het eindproduct. De prijsstijging voeding 2023 is dus mede te wijten aan de enorme brandstof stijging van de voorbije maanden.

Personeel

Naast logistiek, is ook personele bezetting is veel van de gevallen een enorme uitdaging. Stakingen zijn aan de orde van de dag, waardoor er simpelweg minder kan worden geproduceerd. Door de enorme werkdruk en tekort aan arbeidskrachten wordt er geschreeuwd om loonsverhogingen. De keuze voor veel bedrijven is dan ook om of hier gehoor aan te geven of personeel te verliezen aan partijen die dit wel goed. De gemiddelde stijging van loonkosten is in de afgelopen 6 maanden ongeveer 3 tot 4 %.

Beschikbaarheid

Naast bovengenoemde problematiek, blijft ook beschikbaarheid een enorme uitdaging. Vooral als we kijken naar producten zoals tarwe en rijstolie, is hier simpelweg tekort van op dit moment. Dat betekent dat hetgeen wat wel beschikbaar is, tegen opbod wordt verhandeld. Hierdoor stijgen de dagprijzen dusdanig, dat we dit direct terugzien in de prijzen voor ons voedsel.

Plaats een reactie