Vermoede van ijzertekort? Lees hier hoe jij het aanpakt 

Voel jij je vaak moe, futloos en energieloos? Dat kan een teken van ijzertekort zijn. IJzer is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft om hemoglobine te maken – het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam vervoert. Als er niet genoeg ijzer is, kan je lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen aanmaken. Dit leidt tot vermoeidheid, verminderde immuniteit en slechte prestaties op het werk of op school.  Als je vermoedt dat je aan een ijzertekort lijdt, lees dan verder voor meer informatie over hoe je dit kunt aanpakken. 

Aanpassen van je dieet 

Aanpassing van je dieet is een van de belangrijkste stappen in de aanpak van ijzertekort. Het is belangrijk om evenwichtig te eten met ijzerrijke voeding, zoals rood vlees, donkere bladgroenten, bonen, noten en verrijkte granen. Bovendien kan het combineren van voedsel met veel vitamine C met dit ijzerrijke voedsel je lichaam helpen meer ijzer op te nemen. Bijvoorbeeld, het eten van sinaasappels of paprika’s naast donkere bladgroenten zoals spinazie of boerenkool kan je helpen meer ijzer uit deze voedingsmiddelen te halen. Het eten van veel eiwitten zoals eieren en vis kan je ook helpen om meer ijzer op te nemen uit het voedsel dat je eet. Eet je vegetarisch? Zorg er dan voor dat je net even een stuk groente extra in je winkelwagentje tijdens het boodschappen doet om je ijzerniveau op pijl te houden. 

Naast het eten van ijzerrijk voedsel, kan het vermijden van bepaalde dingen ook helpen je ijzergehalte te verbeteren. Voedingsmiddelen en dranken die tannine bevatten (zoals thee of koffie) verstoren de ijzeropname en moeten worden beperkt in je dieet als je tekenen van ijzertekort heeft. De consumptie van alcohol kan ook uw lever beschadigen en de opname van ijzer in jouw lichaam verminderen  

Voor sommige mensen die lijden aan matige tot ernstige bloedarmoede als gevolg van langdurige ondervoeding of andere problemen, kunnen supplementen nodig zijn om hun ijzergehalte snel te verbeteren – in die gevallen kun je het beste advies vragen aan een arts of voedingsdeskundige, zodat deze een behandelplan op maat kan opstellen voor het aanvullen van verloren voorraden van dit vitale mineraal. 

Behandeling 

Als je vermoedt dat je aan een ijzertekort lijdt, is het belangrijk om medisch advies en behandeling te vragen aan een medische professional. Jouw arts kan de onderliggende oorzaak van je ijzer- of ferritine tekort opsporen en een behandelplan op maat voor je opstellen Wil je meer informatie over een behandeling? Klik dan hier: vitamine b12 aanvullen

Plaats een reactie